Remoción de capas para mejorar la apariencia y calidad de la cebolla

Removal scales in onion is a common practice in markets to improve product appearance and quality during marketing. The research objective was to evaluate the effect of removal scales (C0=without removal, C1=without one scale and C2=without two scales) on physical-chemical quality of onion exposed t...

Volledige beschrijving

Bewaard in:
Bibliografische gegevens
Hoofdauteurs: Barrales Heredia, Susana Marlene, Grimaldo Juárez, Onecimo, Suárez Hernández, Angel Manuel, Soto Ortiz, Roberto, González Mendoza, Daniel, Avendaño Reyes, Leonel
Formaat: Online
Taal:eng
spa
Gepubliceerd in: Universidad de Sonora 2022
Online toegang:https://biotecnia.unison.mx/index.php/biotecnia/article/view/1615
Tags: Voeg label toe
Geen labels, Wees de eerste die dit record labelt!
id biotecnia-article-1615
record_format ojs
spelling biotecnia-article-16152022-12-16T18:55:16Z Remoción de capas para mejorar la apariencia y calidad de la cebolla Scales removal to improve the appearance and quality of onion Barrales Heredia, Susana Marlene Grimaldo Juárez, Onecimo Suárez Hernández, Angel Manuel Soto Ortiz, Roberto González Mendoza, Daniel Avendaño Reyes, Leonel scales removal onion physical-chemical quality remoción de capas cebolla calidad fisicoquímica Removal scales in onion is a common practice in markets to improve product appearance and quality during marketing. The research objective was to evaluate the effect of removal scales (C0=without removal, C1=without one scale and C2=without two scales) on physical-chemical quality of onion exposed to environmental conditions for periods of 0, 10, 20 and 30 days. Twelve treatments were evaluated in a completely randomized design. Results showed that dry matter, firmness and color saturation (C*) are not affected by the interaction of exposure time and removal scales. Variables hue angle, luminosity (L*), soluble solids, titratable acidity and pH, showed significant variation with the interaction of exposure time and scales removal level. Variation treatments level did not show a defined pattern with the exception of onion color tonality (hue). The hue value increased in the treatments with a higher scales removal, manifesting shades towards green color with the elimination of two scales. La remoción de capas en la cebolla es una práctica común en mercados para mejorar la apariencia y calidad del producto durante el mercadeo. El objetivo de la investigación fue evaluar el efecto de la remoción de capas (C0=sin remoción, C1=sin una capa y C2=sin dos capas) sobre la calidad físico-química de la cebolla expuesta a condiciones ambientales por periodos de 0, 10, 20 y 30 días. Se evaluaron 12 tratamientos en un diseño completamente al azar. Los resultados mostraron que las variables materia seca, firmeza y saturación de color (C*) no son afectadas por la interacción de la remoción de capas y tiempo de exposición. Las variables ángulo hue, luminosidad (L*), sólidos solubles, acidez titulable y pH, mostraron variación significativa con la interacción del tiempo de exposición y nivel de remoción de capas. El nivel de variación de los tratamientos no mostró un patrón definido a excepción de la tonalidad de la coloración de la cebolla (hue). El valor de hue se incrementó en los tratamientos con mayor nivel de remoción de capas, manifestándose tonalidades hacia el color verde con la eliminación de dos capas. Universidad de Sonora 2022-06-07 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Original peer-reviewed articles Artículos originales evaluados por pares application/pdf text/xml https://biotecnia.unison.mx/index.php/biotecnia/article/view/1615 10.18633/biotecnia.v24i2.1615 Biotecnia; Vol. 24 No. 2 (2022): Mayo-Agosto; 135-141 Biotecnia; Vol. 24 Núm. 2 (2022): Mayo-Agosto; 135-141 1665-1456 1665-1456 eng spa https://biotecnia.unison.mx/index.php/biotecnia/article/view/1615/689 https://biotecnia.unison.mx/index.php/biotecnia/article/view/1615/765 Derechos de autor 2022 https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
institution Biotecnia
collection OJS
language eng
spa
format Online
author Barrales Heredia, Susana Marlene
Grimaldo Juárez, Onecimo
Suárez Hernández, Angel Manuel
Soto Ortiz, Roberto
González Mendoza, Daniel
Avendaño Reyes, Leonel
spellingShingle Barrales Heredia, Susana Marlene
Grimaldo Juárez, Onecimo
Suárez Hernández, Angel Manuel
Soto Ortiz, Roberto
González Mendoza, Daniel
Avendaño Reyes, Leonel
Remoción de capas para mejorar la apariencia y calidad de la cebolla
author_facet Barrales Heredia, Susana Marlene
Grimaldo Juárez, Onecimo
Suárez Hernández, Angel Manuel
Soto Ortiz, Roberto
González Mendoza, Daniel
Avendaño Reyes, Leonel
author_sort Barrales Heredia, Susana Marlene
title Remoción de capas para mejorar la apariencia y calidad de la cebolla
title_short Remoción de capas para mejorar la apariencia y calidad de la cebolla
title_full Remoción de capas para mejorar la apariencia y calidad de la cebolla
title_fullStr Remoción de capas para mejorar la apariencia y calidad de la cebolla
title_full_unstemmed Remoción de capas para mejorar la apariencia y calidad de la cebolla
title_sort remoción de capas para mejorar la apariencia y calidad de la cebolla
description Removal scales in onion is a common practice in markets to improve product appearance and quality during marketing. The research objective was to evaluate the effect of removal scales (C0=without removal, C1=without one scale and C2=without two scales) on physical-chemical quality of onion exposed to environmental conditions for periods of 0, 10, 20 and 30 days. Twelve treatments were evaluated in a completely randomized design. Results showed that dry matter, firmness and color saturation (C*) are not affected by the interaction of exposure time and removal scales. Variables hue angle, luminosity (L*), soluble solids, titratable acidity and pH, showed significant variation with the interaction of exposure time and scales removal level. Variation treatments level did not show a defined pattern with the exception of onion color tonality (hue). The hue value increased in the treatments with a higher scales removal, manifesting shades towards green color with the elimination of two scales.
publisher Universidad de Sonora
publishDate 2022
url https://biotecnia.unison.mx/index.php/biotecnia/article/view/1615
work_keys_str_mv AT barralesherediasusanamarlene remociondecapasparamejorarlaaparienciaycalidaddelacebolla
AT grimaldojuarezonecimo remociondecapasparamejorarlaaparienciaycalidaddelacebolla
AT suarezhernandezangelmanuel remociondecapasparamejorarlaaparienciaycalidaddelacebolla
AT sotoortizroberto remociondecapasparamejorarlaaparienciaycalidaddelacebolla
AT gonzalezmendozadaniel remociondecapasparamejorarlaaparienciaycalidaddelacebolla
AT avendanoreyesleonel remociondecapasparamejorarlaaparienciaycalidaddelacebolla
AT barralesherediasusanamarlene scalesremovaltoimprovetheappearanceandqualityofonion
AT grimaldojuarezonecimo scalesremovaltoimprovetheappearanceandqualityofonion
AT suarezhernandezangelmanuel scalesremovaltoimprovetheappearanceandqualityofonion
AT sotoortizroberto scalesremovaltoimprovetheappearanceandqualityofonion
AT gonzalezmendozadaniel scalesremovaltoimprovetheappearanceandqualityofonion
AT avendanoreyesleonel scalesremovaltoimprovetheappearanceandqualityofonion
_version_ 1764647734008086528