Remoción de capas para mejorar la apariencia y calidad de la cebolla
Removal scales in onion is a common practice in markets to improve product appearance and quality during marketing. The research objective was to evaluate the effect of removal scales (C0=without removal, C1=without one scale and C2=without two scales) on physical-chemical quality of onion exposed t...
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Formaat: | Online |
Taal: | eng spa |
Gepubliceerd in: |
Universidad de Sonora
2022
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Online toegang: | https://biotecnia.unison.mx/index.php/biotecnia/article/view/1615 |
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biotecnia-article-16152022-12-16T18:55:16Z Remoción de capas para mejorar la apariencia y calidad de la cebolla Scales removal to improve the appearance and quality of onion Barrales Heredia, Susana Marlene Grimaldo Juárez, Onecimo Suárez Hernández, Angel Manuel Soto Ortiz, Roberto González Mendoza, Daniel Avendaño Reyes, Leonel scales removal onion physical-chemical quality remoción de capas cebolla calidad fisicoquímica Removal scales in onion is a common practice in markets to improve product appearance and quality during marketing. The research objective was to evaluate the effect of removal scales (C0=without removal, C1=without one scale and C2=without two scales) on physical-chemical quality of onion exposed to environmental conditions for periods of 0, 10, 20 and 30 days. Twelve treatments were evaluated in a completely randomized design. Results showed that dry matter, firmness and color saturation (C*) are not affected by the interaction of exposure time and removal scales. Variables hue angle, luminosity (L*), soluble solids, titratable acidity and pH, showed significant variation with the interaction of exposure time and scales removal level. Variation treatments level did not show a defined pattern with the exception of onion color tonality (hue). The hue value increased in the treatments with a higher scales removal, manifesting shades towards green color with the elimination of two scales. La remoción de capas en la cebolla es una práctica común en mercados para mejorar la apariencia y calidad del producto durante el mercadeo. El objetivo de la investigación fue evaluar el efecto de la remoción de capas (C0=sin remoción, C1=sin una capa y C2=sin dos capas) sobre la calidad físico-química de la cebolla expuesta a condiciones ambientales por periodos de 0, 10, 20 y 30 días. Se evaluaron 12 tratamientos en un diseño completamente al azar. Los resultados mostraron que las variables materia seca, firmeza y saturación de color (C*) no son afectadas por la interacción de la remoción de capas y tiempo de exposición. Las variables ángulo hue, luminosidad (L*), sólidos solubles, acidez titulable y pH, mostraron variación significativa con la interacción del tiempo de exposición y nivel de remoción de capas. El nivel de variación de los tratamientos no mostró un patrón definido a excepción de la tonalidad de la coloración de la cebolla (hue). El valor de hue se incrementó en los tratamientos con mayor nivel de remoción de capas, manifestándose tonalidades hacia el color verde con la eliminación de dos capas. Universidad de Sonora 2022-06-07 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Original peer-reviewed articles Artículos originales evaluados por pares application/pdf text/xml https://biotecnia.unison.mx/index.php/biotecnia/article/view/1615 10.18633/biotecnia.v24i2.1615 Biotecnia; Vol. 24 No. 2 (2022): Mayo-Agosto; 135-141 Biotecnia; Vol. 24 Núm. 2 (2022): Mayo-Agosto; 135-141 1665-1456 1665-1456 eng spa https://biotecnia.unison.mx/index.php/biotecnia/article/view/1615/689 https://biotecnia.unison.mx/index.php/biotecnia/article/view/1615/765 Derechos de autor 2022 https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 |
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Removal scales in onion is a common practice in markets to improve product appearance and quality during marketing. The research objective was to evaluate the effect of removal scales (C0=without removal, C1=without one scale and C2=without two scales) on physical-chemical quality of onion exposed to environmental conditions for periods of 0, 10, 20 and 30 days. Twelve treatments were evaluated in a completely randomized design. Results showed that dry matter, firmness and color saturation (C*) are not affected by the interaction of exposure time and removal scales. Variables hue angle, luminosity (L*), soluble solids, titratable acidity and pH, showed significant variation with the interaction of exposure time and scales removal level. Variation treatments level did not show a defined pattern with the exception of onion color tonality (hue). The hue value increased in the treatments with a higher scales removal, manifesting shades towards green color with the elimination of two scales. |
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